Proef project II.

Het eerste proefproject heeft een solide compleet 72 cells paneel opgeleverd. Toch ben ik niet helemaal tevreden met dit paneel en wil ik eerst nog twee panelen maken om een aantal veranderingen uit te proberen. Ik maak er twee omdat er nog twee op mijn schuurtje passen en omdat ik denk dat er nog twee nodig zijn om een "perfect" paneel te maken. Er zijn een aantal belangrijke dingen die ik wil aanpassen en een aantal details waar ik aan wil werken. De belangrijkste wijzigingen zijn:
Het glas wat ik momenteel gebruik is tweedehands tuinbouwglas en dat heeft een aantal nadelen. Het is niet schoon en vergt veel tijd en werk om schoon te maken en dan nog heb ik het idee dat het niet echt goed schoon is. Verder is het glas niet gehard en een paneel is best duur. Ik ben nog nooit getroffen door hele zware hagel, maar Murphy "voorspelt" dat dat natuurlijk gebeurt op het moment dat ik het laatste paneel heb geinstalleerd. Dat is lichtelijk overdreven, maar het voelt in elk geval niet goed.

De silica gel die ik heb gekocht zit in een klein wit zakje van een soort papier, maar het zou ook iets anders kunnen zijn. Dit materiaal is erg stug en scheurt niet. Dit zit weer luchdicht verpakt in zilverfolie-achtig materiaal. Het zakje is dusdanig klein dat de silica gel zit opgehoopt waardoor het dikker is dan 3 mm. Daarom sneed ik de zakjes open en leegde deze vlak voor het kitten op de glasplaat onderin. Daarbij dacht ik dat de korrels uiteindelijk altijd onderin zouden belanden omdat het paneel onder een hoek worden gemonteerd. Echter tijdens het bewerken van het paneel (plaatsen van aluminium onder andere) rollen de korrels door het paneel tot ze op een goed moment tussen een cel en het glas belanden en daar blijven zitten:

Silica gel tussen glas en cel

Ik hoopte dat ze op een goed moment wel zouden loskomen en alsnog naar onderen zouden rollen maar dat gebeurt niet. In tegendeel, waarschijnlijk onder invloed van uitzetting door warmte drukt op een zeker moment de silica gel in de cel waardoor de cel stuk gaat. Hier is een foto:

Silica gel maakt cel stuk

En nog een:

Silica gel breaks solar cell.

En nog een laatste:

Cell breaks due to silica gel.

Op dit moment lijkt het weinig invloed te hebben op de productie, maar ik wil het oplossen en er moet dus een manier komen om de silica gel ergens "vast" te zetten.

Bij het plaatsen van het aluminium heb ik kit tussen de glasplaten gespoten tot het er uit kwam. Het resultaat is dat er een tweede rand van kit ontstaat. Daarbij heb ik geprobeerd zo weinig mogelijk lucht tussen het aluminium en het glas te laten dus ik heb er ruim kit op gesmeerd. Het nadeel van deze tweede rand is het volgende. Op zich is het een goed concept door twee kitranden te gebruiken, alleen wat gebeurt er als de buitenste stuk gaat? Ik verwacht dat er dan op den duur vocht in komt en op de lange duur water in komt te staan. Dit water zal naar beneden gaan (laagste punt) en zal uiteindelijk de ruimte tussen de twee kit randen opvullen. Dit is op zich geen probleem totdat het gaat vriezen. Water dat uitzet doordat het bevriest is verschrikkelijk sterk en maakt een heleboel stuk. En in dat geval vrees ik dat het het paneel zal kapot zal maken. Daarom wil ik dat de tweede laag kit zoveel mogelijk aansluit op de eerste laag.

Kit twee randen

Op bovenstaand foto is te zien dat de kit hier en daar al aansluit. Maar op de meeste plekken doet het dat zeker niet. Ik ga ook alleen witte kit gebruiken, maar dat is puur voor de looks.

De laatste wijziging die ik wil doorvoeren is het gebruiken van bypass diodes. Van het gebruik en de werking van bypass diodes ben ik pas achter gekomen nadat ik mijn eerste paneel af had, en ik wil ze wel gaan toepassen. Ook al heb ik bij de panelen die op het dak gaan komen geen last van schaduw, ik heb dat wel zeker bij de panelen die op mijn schuurtje staan. Daarnaast kan het ook helpen als er bijvoorbeeld een cel in het paneel stuk gaat. Dan valt niet het gehele paneel uit.

Als eerste heb ik glas besteld. Ik heb er lang over getwijfeld, maar uiteindelijk besloten om het toch te doen. Ik heb meerdere offertes aangevraagd en kwam uiteindelijk uit op een prijs van 12,95 E per vierkante meter. Ik vond dit een hele goede prijs en heb zonder een voorbeeld te hebben gehad een kist (40 platen) besteld. Vervolgens heb ik erg lang over het silica gel probleem nagedacht en kon maar geen oplossing bedenken totdat iemand mij een kous als mogelijke oplossing gaf. Ik weet niet meer wie het was die dat zei, maar bedankt. Ik heb een oude kous genomen daar een stuk afgeknipt en dit met secondelijm op het glas geplakt. Dit werkte verbazingwekkend goed:

Sok met silica gel

In het hoofdstuk zonnepaneel beschrijf ik waarom en welke diodes er moeten komen. Ik heb bij digikey een rol diodes besteld en deze in het paneel verwerkt. Hier is het een overzicht van de diodes in het paneel:

Diodes in panel

En hier is een detail foto:

Diode in panel, detail view.

En dit is zoals de panelen er op dit moment boven op het schuurtje er uitzien:

Tthree panels on top of shed.

Tot op heden (6 weken na installatie van het laatste paneel) heb ik gemiddeld bijna 1kWh per dag geproduceerd. Omdat ik pas om 12 uur zon heb ben ik hier best tevreden mee. Het meest linker paneel is het eerste paneel. Dit paneel begint een beetje "wazig" te worden. Ik ben er ondertussen achtergekomen wat dat waarschijnlijk is en zal daar later wat meer over vertellen. Het kleine paneel op de foto is een van de eerste proefpanelen. Deze heb ik afgekit en zonder aluminium op het dak gelegd. Dit was het paneel dat stuk was gegaan (een barst in het glas), waar ik dus een stuk glas overheen heb gelijmd. Met dit paneel laat ik ventilatoren draaien welke de OK4Es koelen en ik laad er batterijen mee op. 's Nachts werkt de tuinverlichting die ik vervangen heb met leds hierop.

Electric wiring inside shed.