Omvormers

Netinverters of omvormers zoals ze veelal genoemd worden zijn apparaten die gelijkstroom omzetten in wisselstroom. Omvormers hebben een DC input en AC output. Aan een omvormer zit een stekker welke in het stopcontact gaat of er zit een stopcontact aan waar je een stekker van een elektrisch apparaat in kan stoppen. Omvormers zijn er voor accus en voor zonnepanelen. Voor zonnepanelen zijn er minder merken, maar toch is er nog een behoorlijke keuze. Zonnepanelen vereisen speciale omvormers omdat een zonnepaneel zijn maximale vermogen bij een zekere spanning geeft, dit heet MPP tracking. De omvormer zoekt idealiter dit punt op. Er zijn veel omvormers op de markt voor 12V en 24 welke je kan aansluiten op je accu om bijvoorbeeld op de camping of in de auto een 230 V AC voorziening te hebben, maar deze zijn dus niet geschikt voor zonnepanelen. Deze omvormers zijn ook vaak niet bedoelt om aan het net te leveren maar hebben een aansluiting waar je je elektrische apparaat op aan kunt sluiten.

Dit stuk gaat over omvormers voor zonnepanelen welke op het AC net (stopcontact in huis) zijn aan te sluiten. In het Engels is de term grid-tied inverter, wat ik een duidelijkere naam vindt. Deze omvormers hoef je absoluut niet te gebruiken. Je kan ook je zonnepaneel op een acculader (deze lader moet wel geschikt zijn voor zonnepanelen) aansluiten om een 12V of 24V accu op te laden. Voor bijvoorbeeld caravan wordt er veel gebruik gemaakt van accus. En persoonlijk vind ik dat een mooiere oplossing. Het omzetten van 12V DC naar 230V AC en vervolgens weer via een trafo terug naar 12V om daar je ADSL modem mee te voeden is erg omslachtig en kent best hoge verliezen. Het probleem is echter dat als je een flink aantal panelen op je dak hebt dan heb je wel een hele berg accus nodig. Zo van die onderzeeboot accus onder de vloer, dat lijkt me wel wat. Maar zonder gekheid, het stroomnet zal voor dit soort duurzame energie steeds meer als een soort accu gaan functioneren en is daar eigenlijk best al geschikt voor. Toch wil ik in de toekomst wel gebruik gaan maken van accus. Vooral om bepaalde dingen (zoals adsl modem, deurbel en eventueel nog aan te leggen led verlichting) op die manier te voeden. Mocht je meer over deze manier van werken willen weten kijk dan eens op de site van Matthijs Hajer. Hij heeft wel een accus systeem gebouwd en daar veel informatie over op zijn website geplaatst.

Omvormers varieren in prijs van ongeveer 50 Euro tot meer dan 100 Euro per 100Wp, dus ze zijn zeker niet goedkoop en het loont om een goedkope te zoeken. Een aantal merken zijn Gridfit, Soladin en Steca. Voor mijn testproject heb ik een gridfit gekocht omdat deze het goedkoopst was (maar nog steeds duur). Ik heb de gridfit 250lv gekocht omdat deze volgens spec met zowel een als twee panelen (72 cells per paneel) kan werken. Dus voor mijn proefproject ga ik een "vol" paneel bouwen welke ik hiermee kan aansluiten op het net en later kan ik er nog een paneel meer op aansluiten zodat het niet helemaal weggegooid geld is. Tsja dat ding heeft met met kabel toch ruim 160 Euro gekost en dat is niet echt goedkoop. Ik heb de mijne via marktplaats gekocht maar wel van een "bedrijf", dus met garantie en bon. Ik heb de gridfit gekozen omdat er ook een grotere versie van is te krijgen (2200) welke voor een hele redelijke prijs wordt verkocht.

In de eerste zonnepanelen systemen die op de markt kwamen werd nog wel eens OK4E omvormers gebruikt. Deze kunnen kapot gaan en zijn door de fabrikant vervangen. Let er dus wel op dat als je mocht besluiten deze aan te schaffen dat ze in het verleden problemen hebben veroorzaakt. Ik heb er zelf 3 aangeschaft voor een hele leuke prijs om makkelijk mee te kunnen testen. De voornaamste reden dat deze omvormers kapot gaan is hitte. Ze zijn ingekapseld in wat lijkt hars te zijn. De voornaamste reden dat ze kapot gaan (althans dat is wat ik heb gehoord) is dat wanneer ze warm worden dan zet het hars (of wat voor materiaal het ook is) uit, maar het heeft een andere uitzetting dan de componenten op de pcb waardoor deze kapot gaan. De OK4E werd standaard aan het paneel vast gemonteerd. Dit concept was in het verleden erg aantrekkelijk. Destijds waren zonnepanelen schreeuwend duur en dan kan je een paneel kopen, monteren en stekker in het stopcontact en klaar. Daarom moet de OK4E waterdicht zijn, vandaar de hars. Veel problemen zijn onstaan bij mensen waar het paneel gemonteerd was op een box waardoor de omvormer geen koeling kreeg. Het is dus belangrijk om deze (maar ook andere) omvormer te koelen.

Er zijn ook verschillende mensen bezig met het zelf bouwen van omvormers. Zoek maar op "grid tied inverter schematics" op google. Zelf heb ik erover nagedacht maar vind ik dat te risicovol. Een omvormer wordt op het net aangesloten en moet dus geen vervuiling veroorzaken. Ik heb genoeg kennis om een schema te nemen, de componenten te bestellen en in elkaar te solderen, maar zeker niet genoeg kennis (of apparatuur) om het resultaat na te meten en te controleren. Het risico dat de omvormer slecht functioneert is te groot en wil ik niet nemen.