Laatste update:
  14 Mar 2018


Zonnepanelen zelfbouw (DIY).

Deze website biedt informatie over het zelf maken en bouwen van zonnepanelen. Hieronder is een foto van mijn eerste paneel dat op het schuurtje is geplaatst. Het is een beetje gefotoshopd omdat de foto in de schemer was genomen, maar alleen de kleuren en helderheid zijn een beetje aangepast:

Index paneel 1

Deze website ben ik in 2009 begonnen. Sinds die tijd is er veel verandert en zonnepanelen zijn ondertussen niet zo duur meer, hou dat aub in gedachten als U het verhaal leest. In 2014 heb ik de (misschien wel voor altijd) laatste update gemaakt.

Zonnepanelen.

Zonnepanelen zijn erg duur naar mijn mening. Een paneel van 100 Wp (watt-piek) kost al gauw zon 400 Euro. Ik weet niet de exacte prijs maar veel lager zal het niet zijn en dat is te kostbaar. Dit is een grof rekensommetje en zal ongetwijfeld ver van de waarheid zitten, maar toch: 100 wp is ongeveer 80 kWh op jaarbasis (iets minder denk ik, maar goed). Dat is met een energieprijs van 20 cent ongeveer 16 Euro per jaar. Dus dat zou 400/16 = ongeveer 25 jaar kosten. Zolang gaan de panelen niet mee (althans niet zonder onderhoudskosten). Met subsidie zal het wel lukken, maar het houdt niet over. Dit is echter alleen de prijs van een paneel. Daar komt nog een omvormer bij. Deze zet je gecollecteerde energie om in stroom die je terug kan leveren aan het elektriciteits net. Omvormers heb je in verschillende prijzen, en varieren van ongeveer 50 tot 75 Euro per 100Wp. Verder moet je nog wat installatie spulletjes hebben en montage materiaal. Laat je het vervolgens ook nog eens door een "professional" op het dak zetten dan is 500 Euro per Wp niet ongewoon en dan heb je nog een goedkope installateur.

Detail wat betreft "installatie spullen"; In de zonnepanelen wereld zijn tyco en multicontact (3 en 4) erg gewoon. Deze zijn volgens standaar ip67 en ip68 (als ik me niet vergis) wat er volgens mij ongeveer op neerkomt dat het waterdichte connectoren zijn. En dat is wel mooi. Deze connectoren zijn duur, maar de kosten vallen te overzien (zo ergens tussen de 2 en 4 euro per stuk). Tot je beseft dat je een tang nodig hebt waarmee je de connectoren aan de draad klemt. Deze tang kost ergens tussen de 300 en 400 euro. Wat wel aangeeft dat de zonnepanelen wereld nog niet goedkoop is en er met zelfbouw iets te bereiken valt. Ik heb besloten deze connectoren zoveel mogelijk te mijden. Ik ga een lange elektra draad aan mijn paneel maken en verbind alles met kroonsteensteentjes etc. Dat dit tijdens installeren wel wat worstelen zal geven, want je moet draad onder dakpan doorsteken waar zonnepaneel al overheen ligt, is te verwachten, maar ja dat is hopelijk maar eenmalig en kan wel uit.

Zoals aangegeven is mijn doel dus om zonnepanelen te gaan bouwen. Lang ben ik op zoek geweest naar informatie en weinig gevonden tot ik recentelijk weer eens ging kijken en op de website van Chis van der Zwaal stuitte. Hij heeft het gewoon gedaan en alles beschreven en zijn concept beviel me wel dus dat ga ik zelf ook eens proberen. Helaas is zijn website verdwenen dus een link kan ook niet meer geplaatst worden.

Voor iedereen die het misschien ook wel eens zou willen proberen is deze website. Ik ga bijhouden wat ik aan kosten heb (toch geen onbelangrijk aspect vind ik, want de kosten zijn toch iets te hoog om het nog puur voor de hobby te doen) en hoe ik het een en ander ga doen. Op het moment van dit schrijven heb ik aardig in mijn hoofd zitten wat ik wil gaan doen. Dat is van het eerste proefproject tot aan de volledige (ik weet nog niet exact hoeveel in totaal maar het zal ergens tussen de 600 en 2000 Wp zijn) installatie van de panelen op het dak. De meeste bestellingen zijn gedaan en aantal zijn al binnen (en opgehaald). Het eerste doel is een proefproject om de haalbaarheid te bepalen.