Data logging.

Meten is weten, daarom heb ik een energie verbuik meter aangeschaft en wel de Cresta RCE-1106, omdat dit een van de nauwkeurigste meters is terwijl hij erg goedkoop is. Deze meter is eigenlijk bedoelt om verbruik te meten en kan standaard dan ook geen productie meten. Maar door een kabel met twee stekkers eraan te maken en een stekkerdoos als female-female verbinding te gebruiken is de Cresta als productie meter te gebruiken. Overigens vindt hij het niet echt fijn want ik heb twee keer gehad dat de meter volledig resette op het moment dat ik de omvormer aansloot en dan moet je een paar dingen weer opnieuw instellen, maar daarentegen is hij daar niet voor bedoelt en hij is wel erg goedkoop. Deze meter kan de huidige productie (in WATT en AMP) laten zien en het totaal in kWh en kan dat ook nog omzetten in een prijs. Dat laatste vind ik persoonlijk erg zinloos overigens, maar kan handig zijn als je dag en nacht stroom hebt.

Toen ik aan mijn project begon heb ik wel eens rondgeken naar systemen waarmee opbrengst valt te meten en dan bedoel ik niet de Cresta meters maar echte meters welke elke x seconden/minuten een meting doen en dit vasthouden. Om ze daarna met een PC uit te kunnen lezen en mooie grafieken te laten zien. Het mooiste is natuurlijk iets wat gelijk plaatjes en grafiekjes maakt en als het ook als webserver kan fungeren dan wordt het helemaal mooi. Echter deze system zijn over het algemeen erg duur. Een paar honderd euro ben je zo kwijt en dan kan je nog maar een systeem meten daarom had ik besloten dat ik dat niet zou gaan doen.

Het probleem is echter dat nadat ik mijn eerste paneel af had ik wel wilde weten hoe hij het nu deed. De Cresta liet wel de dagopbrengst zien en ook de huidige opbrengst was af te lezen, maar meer niet. En voor ik wist stond ik tijden in mijn schuurtje om te kijken wat de opbrengst was en hoe zich dat verhield tot het weer. Dat begon op een gegeven moment wel te vervelen. Toen vertelde een collega van mij dat hij een systeem thuis had dat plugwise heette. Het is een systeem bestaande uit een aantal pluggen die elk afzonderlijk een systeem kunnen meten en vervolgens kan je op de pc wanneer het je uitkomt de data uitlezen. Terwijl hij daarover vertelde raakte ik meteen enthousiast. Toen ik later de website had gelezen was ik helemaal verkocht. Het systeem is relatief goedkoop. Voor ongeveer 370 Euro heb je negen modules. Mijn collega heeft dit vervolgens meegenomen en ik heb dit enige tijd mogen gebruiken. In totaal had ik 4 modules geleend en een pc stick, met dit review beschrijf ik mijn ervaringen met plugwise.

Plugwise bestaat uit circles, een stick en software. De circles zijn redelijk kleine en redelijk goed vormgeven kastjes welke je in het stopcontact stopt waar je vervolgens de stekker van je apparaat in stopt. Er is een main (circle+) circle waarmee de pc stick communiceert. Deze communiceert met de rest van de circles. Dit alles gebeurt draadloos met het zigbee protocol. Dat betekent dat je een circle altijd maximaal op 10 m van een andere circle mag plaatsen. Het maakt niet uit met welke circle hij in contact staat. De circle meet elke acht seconden en kan de waarde realtime doorgeven aan de software. Echter de waardes worden per uur opgeslagen. Ik vind dat persoonlijk een nogal groot interval, maar op zich valt er wel mee te werken. Overigens schijnt er nieuwe hardware of software te komen waardoor het interval omlaag gebracht kan worden. De circle kan behoorlijk veel data opslaan en je kan rustig een paar maanden gegevens er op laten voordat je het in de PC inleest. Als laatste kent de circle een zogenaamde standby killer. Ik vind dit echt een fantastisch optie. De stanby killer werkt als volgt. Je stelt een tijdsperiode in waarbij je aangeeft voor welk verbruik de plug het aangesloten toestel van het net moet afsluiten. Ter voorbeeld. Je stelt in voor je TV plug dat tussen 12 uur 's nachts en 6 uur 's ochtends als het verbruik onder de 25W komt dan mag de stekker er uit. Dus als je vervolgens de tv ergens tussen 12 en 6 uit hebt of doet dan zal de plug de tv uitschakelen en zal er geen standby stroom meer lopen. Het enige nadeel wat hier aanzit is dat wanneer je 's nachts eens wakker bent en tv wilt kijken dan moet je plug er uit trekken en weer indoen. Er komen overigens pluggen met een knopje heb ik ergens gelezen, dus ik ben niet de enige die dit lastig vindt. Eigenlijk valt dat wel een beetje mee. Zoals gezegd heb ik dit systeem geleeend van mijn collega en hier volgen mijn ervaringen.

Mijn collega bracht het systeem gelijk de volgende dag, dus ik kon er gelijk mee aan de slag. Dit aan de slag gaan vond ik wel het slechtste van alles. Eerst natuurlijk de software installeren. Ik had dus een officiele CD, maar heb de software van het internet gedownload. Dat werd aangeraden. Software geinstalleerd en toen begon het. Ten eerste moet je instemmen met het anoniem versturen van je verbruik gegevens naar plugwise anders kan je geen software updates ontvangen. Ik ben nog nooit zoiets idioots tegengekomen. Ik heb dit niet aangevinkt. Vervolgens moest ik de key invoeren (kan ook zijn dat dit in andere volgorde gebeurde, maar dat is niet zo belangrijk). Zoals gezegd heb ik een originele CD en dus de key ingevoerd. Deze moet over internet worden geverifieerd. Dit lukte niet. Nog een keer ingetoetst. En nog een keer, en all I door 1 vervangen etc. Alle combinaties geprobeerd. Nog een keer ingetoetst wat ik dacht dat het moest zijn, maar niets. Geen succes met installatie. Toen moest ik eten. Dus laptop dicht gedaan, gaat in hibernate en lekker eten. Na het eten doe ik de laptop weer open, die komt uit hibernate en plugwise zegt dat key goed is. Wat er nu precies is gebeurd weet ik niet, maar gelukkig werkte het en kon ik door, anders was het daar al afgelopen. Wat ik nou absoluut niet begrijp is waarom je een key moet registreren. De software is gekoppeld aan de plugs en het enige wat je er mee kan is data van de plugs laten zien en de plugs ermee configureren. Waarom moet je dan een key registeren. Dat is toch nergens goed voor? Geen enkel weldenkend mens gaat deze software installeren als hij geen harware heeft. En als je hardware hebt gekocht dan heb je toch ook voor de software betaald? Er is maar een reden waarom ze dit doen en dat is dat toekomstige software niet werkt met oude keys en dat je dan opnieuw voor software moet betalen en dat staat me absoluut niet aan. En als het dan zo verschrikkelijk moeilijk gaat dan staat me dat al helemaal niet aan.

Vervolgens de plugs koppelen aan de stick. Ook dit was niet een twee drie gedaan. Volgens de documentatie hoefde ik ze alleen maar in het stopcontact te steken. Vergeet het maar, dat werkte niet. Om ze werkend te krijgen moest ik ze stuk voor stuk resetten door ze drie keer uit het stopcontact te trekken en weer terug te stoppen elke keer vier seconden wachten. Daarbij gold ook nog eens dat je een circle het best dicht bij een circle+ in de muur kunt steken anders werkt het ook niet. Uiteindelijk heb ik ze alle vier kunnen aanmelden en een naampje kunnen geven, maar het ging niet allemaal even eenvoudig. Daarbij wil ook nog wel even kwijt dat er nog wel de nodige bugs in de software zitten, waarbij je geregeld de software moet afsluiten en opnieuw opstarten. Soms gaat het afsluiten vanzelf ;-)

Mijn panelen (op het moment dat ik begon met plugwise had ik er drie) staan op de schuur. Deze schuur staat zeker 6 meter van het huis af en ik was erg bang dat deze afstand te groot zou zijn. Twee muren en een grote afstand. Toch werkte het allemaal erg goed zonder enig probleem. Dus dat was zeker een pluspunt. Als je de plugwise software opstart wordt onmiddelijk de historie opgehaald. Dit ophalen kan lang duren als je dat een tijdje niet hebt gedaan. Zolang de software draait kan je live bekijken hoeveel er wordt geproduceerd, maar je moet wel elke keer manueel updaten. De historie wordt per uur geleverd en na het programma een tijdje gebruikt te hebben lijkt dat eigenlijk wel genoeg te zijn.

Plugwise dag

Hierboven een verbruikts plaatje. Het laat per uur zijn wat er geleverd is. Op het moment dat je de data over een langere periode (> 2) laat zien dan krijg je een plaatje wat er zo uitziet:

Plugwise week

Dit werkt allemaal best leuk. Je kan de data per plug zien of gecombineerd over een vertrek (wat je zelf kunt indelen). Helaas kan je geen grafieken over elkaar heen leggen of naast elkaar zetten, maar ja, deze software is ook eigenlijk niet bedoelt om productie van zonnepanelen mee te meten. Je kan de data wel exporteren, dus uiteindelijk zou je in bijvoorbeeld excel er van alles mee kunnen doen.

Uiteindelijk werkt het best goed en krijg je een goed beeld van hoe de productie is verlopen. Ik kon ook duidelijk achterhalen dat ik veel last heb van de schaduw van de bomen in de ochtend. Pas tussen elf en twaalf komen de panelen helemaal in de zon te liggen. Ik kon dit zien omdat het meest linker paneel als eerste in de zon komt. Dit paneel produceert over de gehele dag het slechts, alleen tussen elf en twaalf was de productie van dit paneel een klein beetje hoger dan de anderen. Het programma laat ook totalen zien en nu weet ik dat ik 1kWh gemiddeld per dag produceer (in de zomer). Ik denk dat dat nog 25% hoger zou zijn als ik geen last had van schaduw van de bomen en daar ben ik best tevreden mee.

Plugwise is een leuk product en het idee is fantastisch. Alleen de uitwerking is niet helemaal perfect. Vooral de software faalde nog wel eens. Het crashed als je de stick uit de computer trekt, of als de computer in hibernate is geweest. Data ophalen gaat soms fout waardoor je gegevens kwijtraakt en ook heb ik een paar keer gehad dat ik data niet zag als het over langere perioden werd opgevraagd maar wel als ik het per dag opvroeg. Later herstelde dit zich weer. Een van de leukste features is de standby killer. Een van de dingen waar plugwise voor is ontworpen. Ik kwam er dankzij plugwise achter dat mijn TV zichzelf 's nachts calibreert en daar best wel wat vermogen voor gebruikt. Dit heb ik uitgeschakeld met plugwise, waardoor je toch weer wat op je stroomrekening bespaart. Om eerlijk te zijn ben ik al wel eens op zoek geweest naar apparaten die dat kunnen, en dan bedoel ik geen klokschakelaar maar iets dat intelligent wacht tot standby is bereikt en dan de stekker er echt uittrekt. En dat doet plugwise. Maar ook hier geldt dat het buggy is. Af en toe werkt het niet en laat plugwise gewoon nachtelijk gebruik zien, erg jammer.

Al met al vind ik plugwise erg handig en ik denk dat ik het wel ga aanschaffen, maar ik wacht nog wel even. Ik heb gehoord dat er nieuwe hardware komt en ook de software kan nog wel een update gebruiken. Toch is dit een ideaal systeem voor een energie/kosten bewuste huishouding en kan je er ook nog eens perfect de productie van je zonnepanelen er mee meten.